Війна 22 червня: росіян розбили на Зміїному та що відбувається на морі і на фронті (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда, 22 июня 2022, 15:15
22 червня - це 118-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Зібрали інформацію про найголовніші події в Одесі, на острові Зміїний, на фронті, а також дещо цікавеньке з росії.
Війна 22 червня: росіян розбили на Зміїному та що відбувається на морі і на фронті (ВІДЕО)

На початок хочу поставити знак рівності між двома датами. 22 червня 1941 року та 24 лютого 2022-го. Два віроломних напади. Двічі нацисти розпочали війну на знищення цілих народів. Двічі нацисти спочатку здобували успіхів та окуповували значні території України - і обидва рази вони зазнають поразки. Різниця лише у напрямку нападів та співвідношенні сил. Коли нацистська Німеччина напала на Радянський Союз у 1941-му - то вона мала значно меншу за складом армію та менше танків і техніки, ніж СРСР, але у першому наступі вщент його розбила і дійшла аж до Волги, а наступ нацистів був з заходу на схід. Коли нацистська росія напала на Україну у 2022-му - то вона мала величезну перевагу і у силах, і у техніці - але не змогла досягти значних успіхів і вже за перший місяц була змушена відступити з-під Києва.

Тим часом станом на 22 червня в Одесі спокійно, без обстрілів. Однак, вранці та вдень 22 червня було дуже багато повітряних тривог, ми вже збилися з рахунку. Під час однієї з них вранці росіяни завдали удару по Миколаєву - у місті було аж 7 "прильотів" ракет.

Прояснюються деталі вчорашнього удару ЗСУ по острову Зміїний. Для початку - ось кадри, зроблені 19 червня, до українських ударів. Саме їх російські пропагандони використовували для фейків начебто про те, що наші удари були безрезультатними. Потім говоряща голова міністерства так званої оборони росіі Конашенков взагалі ляпнув про десятки збитих українських ракет та навіть снарядів для РСЗВ, про знищені по всьому півдню України "Байрактари" тощо... Коротше - росіяни кажуть, що знищили в кілька разів більше "Байрактарів", ніж їх виготовили у Туреччині для всіх держав-замовників. Вірити росіянам - це себе не поважати.

Вчора увечері ми дізналися від оперативного командування "Південь" та міністра оборони Резнікова про те, що ЗСУ дійсно здійснили потужний удар по Зміїному і завдали окупантам на острові значних втрат. На опублікованих вже сьогодні супутникових знімках острова за 21 квітня, вже після удару, там видно дуже значні руйнування та наслідки пожеж у декількох місцях - і це можна порівняти у вигляді "було - стало". Також оперативне командування "Південь" повідомило додатково, що на острові було знищено зенітно-артилерійський комплекс "Панцирь", радіолокаційну установку та декілька автомобілів. І це лише достовірно підтверджені факти.

На морі росіяни продовжують тримати з'єднання чорноморського флоту у складі 5 надводних кораблів з ракетами, одного підводного човна (загальний залп в 44 ракети "Калібр") та 4 великих десантних кораблів. Штормова погода не дає можливості для висадки десанту і не дає можливості ефективного використання трьох ракетних корветів типу "Буян-М". При цьому також збільшується вірогідність викидання на берег морських мін, які було зірвано з якорів. До речі, вчора на узбережжі Одеської області одна така міна вибухнула.

Продовжуються перемовини про відкриття безпечних коридорів для судноплавства з портів Одеси, Чорноморська та Южного для експорту українського зерна. Про це пишуть з посиланням на неназвані джерела видання в Туреччині, росії та навіть Reuters, без деталей. Позицію України наголосив президент Володимир Зеленський - за його словами такі коридори можливі лише за умови їх забезпечення або конвоювання торгівельних суден військовими кораблями будь-якої держави, окрім росії.

Ще одна цікавинка - це знищення нового нафтопереробного заводу у росії у місті Новошахтинськ Ростовської області. Ми бачимо, як вранці 22 червня біля заводу летить безпілотник, зовні схожий на "Байрактар" - та падає на завод. Від цього на заводі лунає вибух та розпочинається сильна пожежа. Вогонь згодом загасили. Але є дещо цікаве. По-перше, цей завод забезпечував паливом, зокрема дизельним, весь південь росії - і, в тому числі, з нього дизельне паливо йшло для військової техніки росіян в Україні. По-друге, це відносно новий завод, збудований лише у 2004 році. А по-третє, він належить дружині Медведчука Оксані Марченко та дружині ще одного проросійського нардепа Тараса Козака.

На фронті загалом без змін. Ворог продовжує обстріли українських позицій у Луганській та Донецькій областях. На Слов'янському напрямку росіяни хочуть відновити наступ, але не можуть. Біля Северодонецьку вони намагаються оточити деякі українські частини та на даний момент утримують 85% території міста. У Херсонській області росіяни обороняються. До речі, ті угруповання російських військ, які пару тижнів тому штурмували українські позиції від Попасної та від Лиману - вони зараз небоєєздані і можуть лише якось тримати оборону на досягнутих позиціях. 

А тим часом Україна отримала і ввела до бою мабуть найкращі зараз артилерійські установки калібру 155 мм - це німецькі "Panzerhaubitze 2000" у кількості 7 одиниць, ще 5 таких установок передають Нідерланди. І це вже шостий тип артилеріїї НАТО стандартного калібру 155 мм. Загалом Україна вже отримала більш як 200 артилерійських систем такого калібру і остаточно переходить на важке озброєення стандарту НАТО.

Литва припиняє залізничний транзит вантажів, які потрапляють під санкції, до анклаву російської території - Калінінградської області. Для забезпечення сполучення цього регіону росіянам потрібні морські пороми, яких у них немає у достатній кількості. Тому росія почала погрожувати Литві, в тому числі і військовим вторгненням. На це відповіли у США - словами про те, що будь яке порушення безпеки Литви як однієї з держав НАТО буде зустрінуте як напад на весь блок НАТО з відповідними наслідками для росії.

І тому ми можемо оцінити становище росії як катастрофічне. Зі сходу на неї тисне політично Казахстан - і як самостійний геополітичний гравець, і від імені Китаю. Із заходу росії загрожує відповісти всією силою НАТО. В Україні ж росія не може добитися результатів і зазнає військової і політичної поразки. 

Це означає неминучу перемогу України. Вона не буде швидкої, та потребує дуже багато зусиль, жертв та праці.

comments powered by HyperComments