Ватники і вишиватники стали ворогами України для одеситів

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 21 февраля 2016, 13:23
Вчорашній прикрий інцидент під час закладення пам'ятного каменю на честь Небесної Сотні остаточно розставив всі крапки над "і" та показав, в чиїх інтересах працюють, з однаковою метою, але різними засобами, і "ватники", і "вишиватники".
Ватники і вишиватники стали ворогами України для одеситів

Урочистості з приводу закладання пам'ятного знаку - каменю на місці майбутнього меморіалу Небесній Сотні супроводжувалися декількома прикрими інцидентами. По-перше, активісти партій "Свобода" і "Батьківщина" вчинили бійку між собою, яку розборонили навіть не поліціянти, а священнослужителі. По-друге, ті ж самі активісти "Свободи" не дали можливості виступити голові обласної ради Анатолію Урбанському - через те, що він почав виголошувати промову російською мовою. По-третє, один з так званих патріотів на ім'я Василь Іванович силою відтягував від мікрофону та не давав говорити голові міської організації "Батьківщини" Григорію Гріншпуну - через те, що останній, як одесит, теж намагався сказати своє слово російською.

Вже декілька років мовне питання в багатонаціональній Одесі використовується суто як засіб штучного загострення політичної ситуації, спекулювання на почутті патріотизму та розпалювання розбрату та ворожнечі між одеситами. Адже лише за офiційними даними, в Одесі та області мешкають представнии більш ніж 130 національностей - кого більше, кого менше, а декого - і зовсім небагато. І Небесна Сотня теж була зовсім різною за національним складом та за мовами загиблих героїв. Але всі вони були справжніми патріотами України.

Зараз у нашому суспільстві є дві крайні точки патріотизму, які виводять його за межу здорового почуття національної гідності. З одного боку, навіжені "ватники" вбачають у кожному русі свого улюбленого Путіна майже божественне провидіння "він усіх переграв" та скажено розмітають іжу з лопати. З другого боку, їх антиподи "вишиватники" мріють підняти на ножа чи повісити на гілляку кожного, хто розмовляє російською.

Вбачимо - розмовляти російською - це розмовляти мовою Пушкіна чи Достоєвського, а зовсім не мовою Путіна, Лаврова чи Мізуліної. Це дві великі різниці, справжня російська мова і сучасний новояз "вежливых людей". А в Одесі ситуація ще цікавіша - тут краще розмовляти чистою українською Шевченка і Франка, чистою російською Лермонтова чи Гоголя, або зовсім "одеською" Бабеля або Жванецького. Але не спотвореним "суржиком", який сприймається за ознаку невігластва та неосвіченості. І це в Одесі, яка є переважно російськомовним, але зовсім українським містом, містом, яке породило поняття "жидобандерівця" - справжнього патріота Украіни незалежно від його рідної мови, національності та релігії.

І тут з'являються ті, хто забороняє розмовляти російською людям, які пройшли десять кiл бюрократичного пекла задля того, щоб в Одесі нарешті встановили меморіал героям Небесної Сотні. Чи не байдуже, якою мовою вони розмовляють, якщо всі все розуміють?

До речі, "ватники" зараз є справжніми ворогами України - а ким ще можуть бути люди, що свого часу закликали велику сусідню державу "ввести войска", а зараз роблять те ж саме, але без прямих закликів. Але слід зауважити, що саме дії "вишиватників", серед яких є і представники "Свободи", призвели до росту проросійських настроїв у місті. Адже десь з 2008-2009 року різноманітні українські націоналісти своїми акціями, маршами, промовами та закликами робили для себе імідж "упоротих", які ходять з кельтськими хрестами, кричать агресивні гасла та висловлюють зневагу і ворожечу до всіх, хто розмовляє не українською мовою.

Таке розпалювання міжнаціональної розні завжди кому-небудь корисне. І в даному випадку виявилось, що користь з цього мала Росія у особі її президента Путіна, який бажає поставити Україну під свій контроль. А як це зробити краще, ніж зробивши українським націоналістам (які одночасно є патріотами) імідж ксенофобів, антисемітів та притискувачів російськомовних українців? Не просто так подейкують, що партія "Свобода", а згодом і більш радикальні сили на кшталт "Правого сектору" прямо, або таємно фінансувалися за рахунок проросійської "Партії Регіонів" або російських спецслужб.

Зараз, в умовах російської агресії та консолідації всіх українських патріотів незалежно від іх мови, різноманітні спекуляції та провокації з приводу мовного питання, націлені на розшматування, на розлад, на розбрат серед українського народу. А ті, хто це роблять - роблять це або несвідомо, або свідомо, але на користь Росії.

P.S.
Цей роздум навмисне написаний українською мовою, аби його зрозуміли "вишиватники", які не розуміють жодної іншої мови і намагаються зробити всіх такими самими, як і вони.

comments powered by HyperComments